LONDON, 14. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Europski organizator putovanja i turističkih posjeta TUI objavio je u utorak da će u sklopu nastojanja da popuni svoje hotele ubuduće nastojati privući turiste iz tradicionalnih odredišnih zemalja, poput Kine, Indije, Španjolske i Italije.

TUI je u sklopu reorganizacije poslovanja odlučio povećati broj hotela i kruzera i prodati odjele koji ne spadaju u temeljnu djelatnost, poput portfelja specijaliziranih turističkih brandova Hotelbeds i Travelopia.

Izvršni direktor Fritz Joussen novinarima je u utorak rekao da je u TUI-jevoj ponudi južna Europa trenutno odredište a oni žele da postane i emitivno tržište.

“To također vrijedi za Kinu, jugoistočnu Aziju… Tražimo zemlje u kojima se povećava srednja klase a nude i mogućnost visoke sinergije”, precizirao je Joussen, najavljujući plan kojim kompanija cilja na milijun korisnika i milijardu eura prihoda.

TUI također namjerava obuzdati investicijske troškove fokusom na digitalne kanale prodaje i usmjeravanjem korisnika u vlastite hotele, primjerice na Karibima ili na Tajlandu. Time bi se minimizirali troškovi, ukoliko se pokaže da nije moguće izgraditi uspješno poslovanje na tim novim tržištima.

“Mnogi su ušli na kinesko tržište i vratili se podvijena repa. Nama se to ne bi trebalo dogoditi”, rekao je.

TUI je danas objavio da je u prvom fiskalnom tromjesečju poslovao sa 17 posto manjim gubitkom, od 66,7 milijuna eura. Turističke tvrtke obično u zimskim mjesecima posluju s gubitkom.

U kompaniji procjenjuju da će u novoj fiskalnoj godini povećati temeljnu dobit najmanje 10 posto ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva. Prodaje ljetovanja u skladu su s očekivanjima, dodaju.

Joussen napominje da su u Britaniji rezervacije ljetovanja porasle tri posto na godišnjoj razini a prihodi za 12 posto. Glavni su motor toga rasta više cijene i veća potrošnja klijenata na putovanja na udaljene destinacije.

“Više su cijene nužne zbog slabljenja britanske funte, zbog pokrivanja većih troškova na destinacijama”, pojasnio je čelnik TUI-ja.

(Hina)