Rečena kratka priča iz zbirke “što kraća pamet, veća šteta” zove se inflatorna spirala. Radi na slijepu ljudsku pohlepu, hrani se njome, i nikad se nikome ne isplati.

Priča pojednostavljeno izgleda ovako. Dogode se neke zgodne opravdavajuće okolnosti, recimo neki rat i poskupljenje goriva, pa neki “mudri” poduzetnik Mate zaključi da bi mogao ubrati zeru koristi od toga.

Zakuka kako je teško raditi, puno jače nego što stvarno boli, pa digne cijene svojih roba. Više nego je potrebno za balans, jer jako je i kukao. A i dobra je prilika. Treba je iskoristiti. I počne mu teći veći prihod. Ruke trlja od zadovoljstva. Kratko. Drugi vide “dobar primjer” pa se, uz još jaču kuknjavu, brže-bolje ukrcaju u vlak poskupljenja svojim neskromnim doprinosom. I vlak inflacije krene.

SJEME ZLA

A kako ubrzava, vjetar što struji iza njega također postaje jači. I sve brže otpuhuje one kratkotrajne zarade zbog kojih su Mate, Petar, Luka… i ini poduzetnici kratko trljali ruke zarađujući, he-he, na račun drugih koji, bezveznjaci jedni, nisu vidjeli dobru priliku.

A zapravo su upravo oni glupavo bacili bumerang koji im se sad vraća ravno u glavu. Točnije u džep. Jer, odjednom, i njima sve postaje skuplje. Baš je bilo dobro dok su samo oni zarađivali, a sad samo više troše. Jer i oni su kupci brojnih roba i usluga, a nekako naglo i drugi su poduzetnici odlučili više zarađivati nabijanjem cijena, prevaranti jedni koji im kradu odličnu ideju.

I eto ti na. Sad su opet na početku, profit se istopio. Treba to hitno popraviti. Samo kako? A bome, najlakše je opet zakukati, sve okriviti za svoje nevolje i podignuti cijene.

BIJEG U GRČKU

Jedan naš vjerni turist kojeg dobro znam, i koji nije nimalo siromašan, a bome ni glup, trebao je kod nas doći i ove godine, i trebali smo se vidjeti. U zadnji tren je promijenio odluku: – Idemo sedam dana na Kefaloniju i sedam na Lefkadu, krasne otoke u Grčkoj. I znaš što, to nam u konačnici ispadne isto kao osam dana kod vas na Hvaru.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay