Turističke agencije ove sezone bilježe porast prodaje adventskih, novogodišnjih i zimskih putovanja na domaćem tržištu u prosjeku do oko 10 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, dok je ta prodaja u inozemstvu za domaća odredišta i do 15 posto bolja, pokazuju analize UHPA-e te Atlasa i Kompasa.

– Većina agencija ove blagdanske sezone očekuje više putnika i u Hrvatskoj i u inozemstvu, a kao i do sada hrvatski građani češće kupuju novogodišnje aranžmane, dok Božić tradicionalno radije provode u krugu obitelji, napominju iz Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Za putovanja u inozemstvo hrvatski građani najradije biraju jednodnevna, dvo ili trodnevna putovanja autobusom u okolne države, a najpopularnija odredišta su Beč, Budimpešta, Prag, Salzburg, Milano, Toscana, Verona i Venecija, dok će oni s malo više novca na višednevna putovanja zrakoplovom, i to najviše njih do Lisabona, Londona, Rima ili Rovaniemija (Finska).

Na domaćem tržištu Zagreb je apsolutni favorit za adventska putovanja, a iz UHPA-e naglašavaju i kako je zbog toga većina hotelskih kapaciteta u glavnom hrvatskom gradu već rasprodana, a Zagreb po potražnji slijede Čazma s Božićnom bajkom obitelji Salaj te Opatija, Split i Varaždin.

– Agencije su uz adventska zadovoljne i prodajom novogodišnjih aranžmana, koja je za inozemstvo kod većine agencija za oko 15 posto bolja nego lani, a za domaća odredišta do oko 5 posto bolja. Za Novu godinu najtraženiji su aranžmani za Opatiju, Split i Dubrovnik, kao i za Rovinj, Crikvenicu i Pulu. Novost je i porast potražnje za Baranjom, a standardno dobro idu i toplice, kažu iz UHPA-e.

Dodaju da domaći za Novu godinu dosta traže i europske destinacije, poput Beča, Londona, Pariza, Praga i Budimpešte, ali i Malte, Sicilije, Portugala, Slovenije i Bosne i Hercegovine (Sarajevo).

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Shutterstock