Bez dostatne i kvalitetne radne snage nema uspješnog turizma, kojemu zadnjih par godina sve više nedostaje radnika, a da bi ih privukli i zadržali osnovno je povećati plaće na razinu sličnu onima u EU okruženju, za što poslodavce treba dodatno rasteretiti, poruka je s konferencije ‘Turistički djelatnik: Izazovi i mogućnosti’.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja poručila je da turizmu treba snažna podrška Vlade i zbog ekonomskih migracija i iseljavanja.

‘Vlada je učinila neke korake i donijela neke mjere rasterećenja poslodavaca, ali to još nije dovoljno, treba još unaprijediti uvjete rada i povećati plaće, o čemu su u tijeku pregovori sa socijalnim partnerima. Važno bi bilo da plaće budu konkurentne u EU okvirima, to je najvažnije za zadržavanje radnika, a za to trebaju i ciljana porezna rasterećenja, od rada do PDV-a, te se nadamo da će Vlada nastaviti u suradnji s poslodavcima tražiti prava rješenja’, upozorila je Deranja.

Najveća hotelska kompanija u Hrvatskoj Valamar Riviera po riječima njezine potpredsjednice za poslovni razvoj Ivane Budin Arhanić godinama puno ulaže u radnike i uvjete rada, svjesna da bez kvalitetnog radnika nema uspjeha.

‘U Valamaru uspijevamo i dalje privući dovoljan broj radnika za sezonski rad, ali to nije ključ dugoročnog uspjeha’, rekla je i dodala kako je zaposlenima bitno pružiti uvjete za rast i razvoj karijere paralelno s rastom tvrtke.

‘Plaćama ćemo se morati približiti zemljama u EU okruženju da bi sačuvali konkurentnost i sektora i zadržali radnike’, upozorila je.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay