Svi koji žele svoj stan u New Yorku dati u kratkoročni najam moraju se po novom registrirati za tu aktivnost, a dozvolu dobivaju samo oni koji žive u nekretnini što je iznajmljuju i koji su prisutni u istoj toj nekretnini dok u njoj borave gosti. I kao da to nije dovoljno restriktivno, u iznajmljenoj nekretnini mogu boraviti svega dva gosta istovremeno, što znači da bilo kakav obiteljski posjet New Yorku s odsjedanjem u nekretnini oglašenoj preko AirBnB-a više nije moguć.

Vijesti iz New Yorka možda su došle, a možda i nisu, i do dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića. No rentijerska voda je u Dubrovniku očito došla do grla, pa je on prije tjedan dana najavio da će prvi u Hrvatskoj ograničiti širenje apartmana. 

Njegovu najavu će struka, vjerujem, svesrdno podržati jer se u Dubrovniku ne događa ništa što nisu iskusili i drugi gradovi – destinacije koje se nalaze na bucket listi posjetitelja iz čitavog svijeta traže svaka za sebe način da ograniče ‘airbnbizaciju’, pri čemu bi rješenje koje je primijenio New York moglo stubokom promijeniti regulaciju kratkoročnog smještaja.

Iako debelo kasnimo, imamo tu privilegiju da možemo učiti iz grešaka drugih gradova i zemalja te donijeti neku našu verziju Lokalnog zakona 18 kako bismo postigli održivu ravnotežu između interesa individualnih vlasnika nekretnina i lokalnih zajednica. Do sada smo imali samo ekstremnu neravnotežu između vlasnika i zajednica, a Frankovićev istup prvi je korak na dugom putu vraćanja ne samo Dubrovnika, nego i čitave zemlje, u ravnotežu. Ako bude bilo dovoljno volje za to vraćanje u ravnotežu, bez obzira na zakonske prepreke, sasvim sigurno bit će i puta.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay