Sektor turizma i putovanja u svijetu je prošle godine stvorio 7 milijuna novih radnih mjesta, a rastom od 4,6 posto nadmašio je rast ukupnog svjetskog gospodarstva i bio najbrže rastući sektor, dok se u ovoj godini očekuje sporiji rast, ističe se u novom globalnom izvješću Svjetskog turističkog vijeća-WTTC.

U izvješću o ekonomskim utjecajima turizma i putovanja u svijetu, koje je WTTC (The World Travel & Tourism Council) objavio krajem ožujka, ističe se da je taj sektor prošle godine sedmu godinu za redom nadmašio rast ukupnog gospodarstva, koje je raslo 3 posto. Rastom od 4,6 posto bio je ispred rasta drugih sektora, uključujući i proizvodnju, koja je rasla 4,2 posto, maloprodaju i veleprodaju, s rastom od 3,4 posto, poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo s rastom od 2,6 posto te financijske usluge s rastom od 2,5 posto.

“Putovanja i turizam stvaraju radna mjesta, potiču gospodarski rast i pomažu u izgradnji boljih društava. Naše istraživanje pokazuje da je taj sektor prošle godine bio odgovoran za stvaranje jednog od pet radnih mjesta diljem svijeta, kao i da je posljednjih nekoliko godina zahvaljujući i vladama brojnih zemalja došlo do poduzimanja koraka za maksimiziranje potencijala tog sektora”, poručila je povodom izvješća predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a Gloria Guevara Manzo.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay