ZAGREB – U Hrvatskoj je u rujnu ove godine boravilo gotovo 2 milijuna turista, koji su ostvarili oko 11,4 milijuna noćenja, što je još poboljšalo sliku turističkih devet mjeseci tijekom kojih je došlo ukupno gotovo 15 milijuna turista i ostvarili su 87 milijuna noćenja, podaci su iz sustava eVisitor i eCrew iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Komentirajući te podatke, direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić ističe da je ove godine rujan bio iznimno dobar te da je dobra posjećenost hrvatskih odredišta u tom mjesecu još jedna potvrda da se sezona produljuje.

“Hrvatska je ove godine izrazito popularna na brojnim stranim tržištima, a to nam pokazuju i podaci iz eVisitora sa znatno više dolazaka i noćenja u rujnu i za devet mjeseci ove nego je bilo prošle godine”, komentira Ivičić, naglašavajući da u tom boljem fizičkom turističkom rezultatu važnu ulogu imaju i marketinške aktivnosti Glavnog ureda HTZ-a i njezinih stranih predstavništava, kao i aktivnosti privatnog i javnog turističkog sektora u zemlji.

Iako podaci iz eVisitora nisu usporedivi s lanjskima, jer se radi o drugačijoj metodologiji brojanja i prikupljanja podataka o prijavama i odjavama turista, ipak se već na ‘prvi pogled’ vidi da je ove godine u rujnu i devet mjeseci u Hrvatskoj bilo znatno više i dolazaka i noćenja. Naime, prošle godine u rujnu u Hrvatskoj je, po ‘starom’ sustavu brojanja HTZ-a, bilo 1,6 milijuna turista i 9,6 milijuna noćenja, dok je u devet lanjskih mjeseci turista došlo ukupno 13,1 milijuna ostvarivši nešto više od 75,6 milijuna noćenja.

Rujan dodatno poboljšao sliku turističkih devet mjeseci

U rujnu ove godine čak 1,8 milijuna stranih turista

Zanimljiv podatak iz eVisitora za rujan ove godine je da je stranih turista u Hrvatskoj bilo čak 1,8 milijuna, koji su ostvarili 10,2 milijuna noćenja. Domaćih turista bilo je pak 158,3 tisuće, a ostvarili su 1,1 milijun noćenja.

Među županijama, najviše turista u rujnu je došlo u Istru, njih 473,2 tisuće, a u toj je županiji ostvareno i najviše noćenja, 3,3 milijuna, a po broju noćenja slijede Splitsko-dalmatinska županija s 2,2 milijuna noćenja te Kvarner s nešto malo više od 2 milijuna noćenja.

Više od milijun noćenja u rujnu ove godine imale su još Zadarska i Dubrovačko-neretvanska županija, dok je među kontinentalnim županijima najviše noćenja u rujnu, 201,7 tisuća, bilo u Gradu Zagrebu, nakon kojeg slijedi Karlovačka županija s 55,1 tisućom noćenja te Krapinsko-zagorska s 24,6 tisuće noćenja.

U devet mjeseci Istra najbolja, a u Zagrebu noćenja više nego u svim kontinentalnim županijama zajedno

Od ukupnih gotovo 15 milijuna turističkih dolazaka i 87 milijuna noćenja u devet mjeseci ove godine, na strane turiste se odnosi 13,4 milijuna dolazaka i 77,1 milijuna noćenja, dok je domaćih turista bilo 1,5 milijun, a njihovih noćenja 9,8 milijuna.

Istra je sa 24,2 milijuna noćenja definitivni pobjednik devet mjeseci među svim županijama, a u tu je županiju došlo i najviše turista, 3,6 milijuna.

Po noćenjima Istri su se u tom razdoblju najviše približili Kvarner sa 16,4 milijuna noćenja i Splitsko-dalmatinska županija sa 16,3 milijuna, dok je Zadarska županija još jedina koja je prešla brojku od 10 milijuna odnosno tamo je ostvareno 11,1 milijun noćenja od početka godine do kraja rujna.

U kontinentalnom dijelu zemlje najveći broj noćenja, 1,5 milijuna, ostvaren je u Gradu Zagrebu, dok je u svim ostalim kontinentalnim županijama zabilježeno ukupno 1,4 milijun noćenja, od čega najviše, 436,3 tisuće u Karlovačkoj županiji.

Izvor: Hina