Porast dolazaka turista u stare povijesne gradske jezgre ugrožava način života u njima te treba osmisliti model koji neće voditi nestanku “našeg identiteta” u tim jezgrama, upozoreno je u utorak na konferenciji u Splitu pod nazivom “Razvoj održivog turizma u gradovima s povijesnom jezgrom,” koju je organizirala Slobodna Dalmacija.

“Pitanje starih gradskih jezgri i povijesnih gradova je temeljno pitanje našeg identiteta. Suočavamo se sa stalnim odlaskom stanovništva iz tih jezgri, a odlazak stanovništva znači gubitak našeg načina života. Kada gubimo naš način života, onda gubimo i naš identitet”, rekao je na konferenciji državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak.

On je istaknuo kako u procesu “turistizacije” velik broj gostiju dolazi u stare gradske jezgre i oni, kako se izrazio, dramatično opterećuju infrastrukturu u tim gradovima i utječu na promjenu životne svakodnevice.

“U starim gradskim jezgrama, osobito ljeti, stalnim stanovnicima život postaje nepodnošljiv, jer u snažnim procesima “turistizacije” nismo dobili samo velik broj turista nego stare gradske jezgre koje više nisu podređene životu lokalnog stanovništva nego su u cijelosti podređene turistima,” kazao je Poljičak.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Pixabay