U New Yorku se upravo sprema jedan od najneobičnijih i financijski najtežih poslovnih obračuna. Odvjetnici tajkuna indijskog porijekla Bavagathua Raghurama Shettyja podnijeli su tužbu protiv otpuštenog izvršnog direktora NMC Healtha, revizorske kuće EY i dvije velike banke u kojoj tvrde da su prevarili Shettyja kroz „dužničku Ponzi shemu“. Zahtijevaju odštetu od 8 milijardi dolara.

Teza Shettyjevog odvjetničkog tima jest da su revizor, banke i direktor s fiktivnim računima i knjigovodstvenim makinacijama fiktivno napuhali prihode njegove velike zdravstvene kompanije dok su istodobno izvlačili novac uz stjecanje osobnih koristi. Odvjetnici tvrde kako se radi o dobro koordiniranoj i pažljivo planiranoj uroti u kojoj su glavni akteri osim EY-a bili najveći indijski kreditor Bank of Baroda i nizozemska Credit Europe Bank. Shetty ih optužuje za krađu više od 5 milijardi dolara iz više njegovih kompanija.

NMC Health trenutačno je u proceduri bankrota jer je lani otkriveno 4 milijarde dolara dugova koji ranije nisu bili vidljivi u bilanci kompanije. To otkriće je, podsjetimo, zatreslo reputaciju Londonske burze. Shettyjevi odvjetnici tvrde da su njegovi direktori lažirali njegov potpis kako bi osigurali garancije za prevarantske zajmove te na kraju njega prikazali kao propalog biznismena.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay