Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike na konferenciji za novinare su detaljnije govorili o potencijalima i vrijednosti investicija u istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na šest istražnih prostora na kopnu, a nakon prošlotjedne Vladine odluke da će dozvole za te prostore dobiti četiri tvrtke.

Prema toj odluci, Ina će dobiti dozvole za istraživanje na dva prostora – sjeverozapadna Hrvatska 01 i Drava 03, a za prostor Sava-07 dozvolu je dobila kanadska kompanija Vermilion Zagreb Exploration.

Uz te dvije tvrtke, koji već istražuju na prostoru Slavonije, u projekte istraživanja u Hrvatskoj ulaze i dvije nove kompanije – američka naftna kompanija Aspect Holdings, LLC koja je sa svojom podružnicom Aspect Croatia dobila dozvolu za istraživanje na istražnom prostoru Sava-06, te hrvatska naftna kompanija Crodux derivati dva, koja će istraživati na dva istražna prostora – Sava-11 i Sava-12.

U vezi prvog natječaja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu, Krpan je rekao da su Agenciji prijavljena otkrića plina na području Sava-10 kompanije Vermilion, kao i Inino otkriće plina na polju Severovci 1.

Ministar Ćorić i na poljima na kojima će istraživanja krenuti za oko šest mjeseci očekuje komercijalne nalaze, što otvara prostor i za treću kampanju za istraživanje odnosno natječaj za Dinaride.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay