Puno je novih tema u tehnološkom sektoru važnih za digitalizaciju društva i gospodarstva, a jedna od njih je suradnja SAD-a i EU-a o zajedničkom pristupu i razvoju tehnologije pa do protoka podataka. Puno se priča kako osnažiti europski ekosustav za razvoj startupova što je važno i za Hrvatsku, koja se može pohvaliti lijepim primjerima, rekla je izvršna direktorica AmChama (Američke gospodarske komore u Hrvatskoj) Andrea Doko Jelušić.

Važnom je označila suradnju SAD-a i EU-a u primjeni GDPR-a i razmjeni podataka, usklađenosti servera s obzirom na lokaciju i sl. O dosta toga treba se dogovoriti kako bi poslovna zajednica bila zadovoljna, zbog čega je osnovao posebno vijeće za tu suradnju, rekla je.

Riječ je o Vijeću za trgovinu i tehnologiju SAD-EU, koje je na konferenciji predstavio njegov potpredsjednik iz SAD-a Daniel Castro.

Na konferenciji AmChama tema je bila i umjetna inteligencija (AI), a istaknuto je da je i tu važna regulativa i odnos prema toj tehnologiji, jer po procjenama Goldman Sachsa svjetski BDP će u idućih deset godina porasti oko sedam posto zbog primjene AI-ja, a oko 25 posto europskih radnih mjesta na neki način će biti pod njegovim utjecajem.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay