Istraživanje geotermalnih izvora energije u Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj i Osječko-baranjskoj županiji u investiciji ukupne vrijednosti 400 milijuna eura, moglo bi započeti sredinom 2025., doznaje se u Agenciji za ugljikovodike (AZU).

– Investitori prvo moraju ishoditi lokacijsku dozvolu, u proceduri koja traje između tri i četiri mjeseca, zatim slijede izrada studije utjecaja na okoliš te nabava opreme za istraživačke bušotine. Za nabavu opreme potrebno je između devet mjeseci i godine dana – pojašnjavaju u AZU. Spomenuti rokovi, ističu, nisu hrvatska specifičnost, kao ni, dodaju, predviđeno vrijeme bušenja koje obično traje 60 dana.

Koncesije za istraživanje geotermalnih izvora energije početkom tekućeg mjesesa dobili su, podsjetimo, INA, ‘IgeoPen‘, iza kojeg stoji britanski ‘Star Energy Group‘ te ‘Viola Energy Generation‘ u vlasništvu turske korporacije ‘Soyak‘ koja je prije dvije godine već ishodila koncesiju za istraživanje geotermalnih izvora u općini Legrad u Koprivničko-križevačkoj županiji. Najveći interes ulagača, prema podacima AZU, zabilježen je za istražno polje ‘Lešćan‘ u Koprivničko-križevačkoj županiji koje je dobila INA ponudivši 91 milijun eura i instaliranje čak osam istražnih bušotina.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay