Mira Estate, tvrtka za luksuzne nekretnine iz Dubaija, ima razloga za slavlje – u prvoj polovici 2022. zabilježili su stopostotni rast prodaje kupcima iz Rusije i drugih bivših sovjetskih država. Tržište nekretnina u Dubaiju zahuktalo se u posljednjih nekoliko godina, a zbog zapadnih sankcija bogati Rusi sve češće bacaju oko na Ujedinjene Arapske Emirate

Milijarder Roman Abramovič, bivši vlasnik nogometnog kluba Chelseaja i dugogodišnji suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, navodno traži kuću na Palm Jumeirahu u Dubaiju, kultnom arhipelagu umjetnih otoka dizajniranih tako da izgledaju poput palme.

Nakon strmoglavog pada na početku pandemije, financijsko i komercijalno središte Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) doživjelo je stabilan oporavak jer su druga tržišta zbog covida i dalje provodila rigorozne mjere, a UAE je imao opušteniji pristup.

Odluka da ostanu neutralni u trenutku u kojem je velik dio bogatog svijeta zatvorio svoja vrata Rusima nakon Putinove invazije na Ukrajinu krajem veljače dobro se isplatila UAE-u, čiji status porezne oaze i reputacija financijske diskrecije čine tu zemlju privlačnom mnogim bogatašima u svijetu.

Dubajska brokerska kuća Betterhomes, na ljestvici objavljenoj u travnju, otkrila je da su se Rusi pomaknuli za dva mjesta i postali peti najveći kupci nekretnina u Dubaiju u prvom kvartalu. Tvrtka Henley & Partners sa sjedištem u Londonu u lipnju je objavila izvješće u kojem se predviđa da će Ujedinjeni Arapski Emirati ove godine biti top svjetska destinacija za najbogatije, s predviđanjima da će primiti 4000 novih milijunaša. Rusija bi u međuvremenu trebala izgubiti 15.000 milijunaša, prema istraživanju tvrtke.

S druge strane Financial Action Task Force, jedna od ključnih svjetskih organizacija za borbu protiv pranja novca, u ožujku je stavila UAE na svoju ‘sivu listu’ zbog zabrinutosti da postoje ‘strateški nedostaci’ u zaustavljanju nezakonitih financijskih aktivnosti. 

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr