‘Dug u sjeni’ koji su stvorile ‘nebanke’ ima potencijal razoriti čitava tržišta

Više od desetak regulatora, bankara, upravitelja imovinom i bivših dužnosnika središnje banke s kojima je razgovarao Bloomberg News kažu da dug u sjeni i njegove veze sa zajmodavcima postaju glavni razlog za zabrinutost jer rastuće kamatne stope izazivaju potrese na financijskim tržištima. Predsjednik Federal Deposit Insurance Corp. Martin Gruenberg i predsjednik BlackRock Inc. Larry Fink pozvali su na više nadzora u nedavnim javnim komentarima.

Zabrinjavajuća je činjenica to da je private equity tvrtkama i ostalima privatnim financijerima bilo dopušteno da nagomilaju jeftine zajmove jer su se bankarski propisi pooštrili nakon globalne financijske krize – bez dovoljnog nadzora nad načinom na koji bi dug mogao biti međusobno povezan. Iako su pojedinačni zajmovi male vrijednosti, često su raspoređeni u slojeve na takav način da bi ulagači i zajmoprimci mogli trpjeti ako se banke ili drugi davatelji kredita iznenada povuku.

‘Blago smanjenje ili povećanje kamatnih stopa može neke kompanije otjerati u bankrot’, rekao je Ludovic Phalippou, profesor financijske ekonomije na Sveučilištu Oxford. ‘To dovodi u probleme njihove private equity fondove, a potom i banku koja osigurava financijsku polugu fondu’, ističe.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay