Usporedni pregled investicija hotelskog sektora do 2026. godine u Hrvatskoj i regiji, kojeg je izradila konzultantska kuća Horwath HTL te prezentirala na nedavno održanom Kongresu hotelijera u Zagrebu, ukazuje na zabrinjavajuće stanje u dinamici realizacija novih investicija.

Od ukupno 5,7 milijardi eura planiranih investicija u iduće tri godine, Hrvatska sa 414 milijuna eura zauzima tek 7,3 posto, a ispred nje su, između ostalih i Albanija i Bugarska, dok Grčka i Turska planiraju u naredne tri godine u turizam ‘upucati‘ preko milijardu eura. U navedenom razdoblju u regiji se planira izgraditi preko 35 tisuća hotelskih soba, a Hrvatska sa njih 1.743 zauzima 4,9 posto, isključivo u objektima sa četiri i pet zvjezdica.

Regionalni prosjek investicije ‘po ključu‘ iznosi 161 tisuća eura, pet zemalja ostvaruje rezultate iznad prosjeka, uključujući i Hrvatsku sa 237 tisuća eura, s time da će 100 posto novih hotelskih soba u Hrvatskoj biti brendirano.

Regionalno su najjači brendovi InterContinental i Marriott, s time da Intercontinental u naredne tri do četiri godine najavljuje nekoliko novih hotela u regiji, a na razini grupacija, Marriott s velikim brojem brendova namjerava ojačati svoju prisutnost i u odmorišnom i u gradskom segmentu, piše u Horwathovom istraživanju.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay