Nakon što je Srbija službeno potvrdila pojavu afričke svinjske kuge (ASK), u Hrvatskoj su pojačane preventivne mjere kako bi održala status zemlje slobodne od ASK-a, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva poljoprivrede, iz kojeg pozivaju vlasnike svinja na strogo pridržavanje propisanih mjera.

U priopćenju se navodi da je strogo zabranjeno unošenje proizvoda životinjskog podrijetla na farme svinja, prijevoz svinja u prijevoznim sredstvima koja nisu očišćena, oprana i dezinficirana, premještanje svinja iz jednog uzgoja u drugi bez propisane popratne dokumentacije (svjedodžba o zdravstvenom stanju i dokumentacija o premještanju).

Isto tako, zabranjeno je držanje svinja na neregistriranim gospodarstvima te na otvorenom bez odobrenja veterinarske inspekcije, kao i zakapanje lešina i nusproizvoda životinjskog podrijetla. Uginule svinje i nusproizvodi životinjskog podrijetla moraju se naime zbrinjavati isključivo putem registriranih prijevoznika nusproizvoda u odobrenim objektima za zbrinjavanje nusproizvoda (kafilerija), napominje se.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay