Gotovo u potpunoj tišini, u Hrvatskoj se već pet godina ubrzano razvija proizvodna kompanija koja je danas dio globalne grupacije čije poslovne operacije eksponencijalno bujaju na temelju proizvodnje za najmoćnije igrače u autoindustriji. Ne hrvatskom tlu tako nastaju tehnološki najzahtjevnije i kompletno automatizirane proizvodne linije na kojima globalni lideri poput Daimlera, Volkswagena, BMW-a, Magne, Linamara… proizvode svoje najnaprednije modele ili dijelove za autoindustriju.

Ova impresivna priča industrije novog doba priča je o kompaniji PIA Automation Croatia (PIA CRO), koja je jučer u Sesvetskom Kraljevcu i službeno otvorila novi poslovno-proizvodni kompleks u kojem je čak šesterostruko “nabildala” proizvodne prostore. Nakon preseljenja iz Svete Nedelje, na krajnjem istoku Zagreba PIA CRO će sada u tri suvremene hale od po 1700 m2 moći simultano dizajnirati, sklapati i testirati automatizirane proizvodne linije za više naručitelja i tako osigurati još intenzivniji razvoj, nakon što je već zaradila titulu najbržerastućeg ogranka PIA Automation globalne grupacija. U sklopu tog holdinga posluje devet tvrtki na 12 lokacija na tri kontinenta, a sve su specijalizirane za kreiranje najsuvremenijih rješenja u automatizaciji te zapošljavaju više od 1800 ljudi, dominantno vrhunski inženjerski kadar. Matična austrijska kompanija – PIA Automation Austria posluje više od pola stoljeća, te sa svojom podružnicom u Hrvatskoj razvija i proizvodi prilagođene sustave za montažu, mjerenje i ispitivanje isključivo za automobilsku industriju.

Znači li to da su i knjige narudžbi PIA Croatije pune i za nadolazeću, globalno neizvjesnu 2023.? – pitam ih.

“Apsolutno. I uvjereni smo da će nastaviti rasti i u idućim godinama”, odgovara Ernst, a potom priznaje da je zapravo najveći ograničavajuć faktor daljnjem eksponencijalnom rastu – kadar.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr