Hrvatska je zadnjih godina stalno povećavala kvote za uvoz radnika, kako zbog povećanog iseljavanja iz RH tako i zbog rasta ekonomije i potrebe za dodatnom radnom snagom. Pri tome je država svake godine i tijekom godine, zbog povećanih potreba, podizala već unaprijed određene kvote. Lani u ovo vrijeme od ukupno 53.600 radnih dozvola, nije ih bilo izdano samo 13.676, a u postupku izdavanja bilo je 5407 dozvola.

Nakon što se iscrpio bazen radne snage iz susjedstva, Hrvatska je počela pojačano uvoziti radnike iz Azije, odnosno iz Indije, Pakistana, Nepala, Filipina… Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatsku se lani doselilo 2987 stranih državljana iz Azije. Iz Ukrajine se lani u Hrvatsku doselilo 1055 osoba. Na kraju prošle godine, nakon što su u međuvremenu kvote za novo zapošljavanje stranih radnika povećane na 55.100, prema podacima MUP-a, neiskorištene su bile samo 5783 dozvole, a u postupku izdavanja bilo ih je još 2839. To znači da je na kraju prošle godine iskorištenost kvota za strance iznosila 94 posto. Vlada je, pak, početkom ove godine krenula s izmjenama Zakona o strancima, prema kojima bi se ukinule kvote za uvoz stranih radnika pa bi se oni zapošljavali po stvarnim potrebama. 

No ove godine od 30.370 dozvola (uključujući i sezonske), koliko iznosi kvota za ovu godinu za taj sektor, u špici sezone neiskorištene su još 23.072 dozvole, odnosno dosad ih je izdano samo 7298, a u postupku izdavanja ih je 2345. Nije ništa bolja iskorištenost kvota za zapošljavanje stranaca ni u prometu, pa su tako od ukupno predviđene 2904 dozvole preostale još 1862, a u postupku izdavanja je 311 dozvola.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay