Tako su se talijanske vlasti, navodi Financial Times, suzdržale od ograničavanja cijena tjestenine, što su tražili predstavnici pojedinih udruga. Uvjerile su potrošače da će se tržište prilagoditi, s obzirom na to da cijene energije padaju, a takav trend imaju i cijene sirovina poput durum pšenice i krupice. “Ne želimo izazivati kontroverze, ali moramo biti transparentni za dobrobit potrošača”, kazao je Adolfo Urso, ministar poduzetništva, objašnjavajući da je do naglog povećanja cijena došlo zbog toga što su proizvođači i distributeri prodavali tjesteninu koja je nastala u vrijeme kada su troškovi sirovina i energije bili veći.

Udruge potrošača, međutim, ostale su nezadovoljne ishodom sastanka, a Nacionalni savez potrošača opisao ga je kao “promašaj”. Predsjednik saveza Furio Truzzi zaprijetio je bojkotom: ne dođe li do oštrog pada cijene tjestenine, kazao je, potrošači neće kupovati tjesteninu 15 dana.

Poskupljenje hrane u Hrvatskoj još je veći problem nego u velikim i razvijenim europskim zemljama, barem tako pokazuje nacionalna statistika. Prema podacima za ožujak, uz ostalo, kruh i žitarice, najvažnija domaća namirnica, poskupjeli su u godinu dana 24,1 posto (u dvije godine 42,4 posto), a tjestenina 22,5 posto (u dvije godine 43,8 posto). Unatoč tome, hrvatske vlasti, kao ni predstavnici potrošača, zasad nisu pokazale inicijativu da istraže zašto je tome tako. 

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay