Društvena stanogradnja potrebna više nego ikada, ali ne ona koja će nuditi kupnju na kredit, već najam stana

Jedna od najvažnijih odluka u životu za mlade obitelji je kako riješiti stambeno pitanje. Od 90-ih godina pa do danas najčešći način za to je kupnja nekretnine koje se nalaze na tržištu putem kredita neke od banaka i kupnja nekretnine iz programa poticajne stanogradnje poznate kao POS.

Kao netko tko je gotovo dvadeset godina u poslu s nekretninama, imao sam razne situacije kupnje nekretnine kada sam čak i odgovarao kupce na kupnju putem kredita, kada bih vidio financijski plan otplate kredita i ostalih troškova, te koliko im nakon toga ostane novca na raspolaganju. Doslovno, u tom primjeru odlazak na pizzu za tu obitelj bio bi luksuz.

Pitam se u kakvom to društvenom uređenju živimo kada dvoje zaposlenih ljudi ne može ili jedva može kupiti 50 kvadrata stana? Kupnja stana i rješavanje stambenog pitanja je na visokom mjestu prioriteta za sve koji žele živjeti i raditi u Hrvatskoj. Osim ako niste naslijedili nekretninu, dobili novac od roditelja ili možda dobitak na lotu, jedini način je da se kreditno zadužite i tako trideset godina sav svoj život podredite plaćanju rate kredita. U tom slučaju pitanje je gdje je tu prostor za odlazak na odmor na koji svi imaju pravo? I tako narednih trideset godina!

Mora li to sve biti baš tako ili postoji drugi način? Naravno da postoji drugi način i nije to čak niti ništa novo na našim prostorima. Smatram da je društvena stanogradnja potrebna više nego ikada, ali ne stanogradnja koja će nuditi kupnju na kredit, već najam stana gdje bi rata trebala biti 1/5 plaće. Zašto povoljni najam? Zato da ostane dovoljno novca na raspolaganju za sve potrebe koje čovjek ima kao društveno biće. 

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr