Komora arhitekata sustavno je upozoravala resorno ministarstvo i ministra Štromara da sustav e-dozvole od samog početka ne funkcionira zbog brojnih nedostataka i slabosti te da je iz prakse vidljivo da javnopravna tijela uopće nisu spremna za ovakav sustav.

Iz Komore arhitekata napominju da je ovo samo još jedan u nizu dokaza kakve su posljedice kada Ministarstvo graditeljstva ne sluša argumente struke. Premda je ministar naglašavao kako provođenje sustava e-dozvola u praksi donosi brojne prednosti poput smanjenja cijena i papirologije te značajnog  pojednostavljenja procesa dobivanja građevinskih dozvola, ništa od toga što je obećavao nije se dogodilo.

Tako primjerice pravne osobe (investitori) uopće ne mogu putem e-dozvole poslati zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole, nego ga i dalje moraju nositi u pisarnicu u tiskanom obliku.

– Već iz ovog primjera sasvim je jasno da tvrdnja ministra Štromara da je uvedena potpuna digitalizacija u građevinski sektor nije istinita. Umjesto toga zakonske izmjene su dodatno ojačale moć birokracije, istaknula je predsjednica HKA Jurković.  

Naime, izmjene Zakona o gradnji nisu otklonile dotadašnju lošu praksu da investitor do kraja postupka, to jest do pred samo izdavanje građevinske dozvole, nije bio siguran je li građevina, prema mišljenju upravnog tijela koje izdaje dozvolu, u skladu s prostornim planom ili nije, što je osnovni preduvjet izdavanja dozvole za gradnju.

Naime, članci 22. i 25. Zakona o gradnji su povećali moć administracije, to jest dali diskreciono pravo službenicima da u pojedinim situacijama, na samom kraju postupka, odlučuju o izdavanju ili neizdavanju građevinske dozvole.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay