Paralelno s koronavirusom i gospodarskom uzbunom koja ga prati, u Hrvatskoj se rasplamsala kriza u najvećoj poslodavačkoj udruzi.

Na vidjelo je najprije početkom ožujka izbio slučaj višegodišnjeg seksualnog uznemiravanja na radnome mjestu, koji su prijavile zaposlenice Hrvatske udruge poslodavaca i odnosi se na sada već bivšeg zamjenika glavnog direktora HUP-a Bernarda Jakelića, a potom se kao lavina zakotrljao niz internih sukoba i rasprava oko stanja u toj istaknutoj “udruzi više razine” (njezin službeni opis iz Zakona o radu, na osnovu kojeg funkcionira), koja je i jedan od socijalnih partnera Vlade u Gospodarsko-socijalnom vijeću te ima pravo na kolektivno pregovaranje i sklapanje kolektivnih ugovora.

Za idući je tjedan sazvana izvanredna Skupština udruge, a kako se čini iz niza razgovora koje smo obavili, taj bi se skup na Zagrebačkom velesajmu mogao pretvoriti u obračun iz kojeg će se vidjeti je li u HUP-u nastao transformacijski pokret ili se tek radi o pokušaju “auzmiša” za više moći i utjecaja.

Vlasnik Nexea Ivan Ergović je očito s druge strane plota, jedan je od rijetkih vlasnika velike kompanije koji se priklonio nezadovoljnicima i o tome progovorio u nedavnom intervjuu Večernjem listu. Svoje motive uglavnom u razgovoru za Jutarnji sažima u optužujuću konstataciju da se HUP “pretvorio u interesnu zajednicu užeg broja ljudi” koja ne radi za sve nego “samo za pojedine”. Konkretne primjere takvog probranog lobiranja na naše pitanje ipak ne iznosi, ali smatra da je njegova kompanija tu u neravnopravnom položaju iako godišnje plaća članarinu od 100 tisuća kuna. Članstvo je dobrovoljno, a na pitanje zašto onda ne istupi ako mu se to ne isplati, odgovara protupitanjem: “Zašto bih ja istupao?”

U zaista zamršenom spletu društvenih i ekonomskih okolnosti, vjerojatno i osobnih ambicija i/ili poslovnih interesa, čini se da su poslodavci trenutno ne samo podijeljeni oko toga kako bi HUP trebao ubuduće djelovati i lobirati, nego i oko slučaja Jakelić i izdašne otpremnine (o čemu je Jutarnji list već pisao), ali i oko odredbi vlastitog Statuta po kojem bi se trebali ravnati.

Recimo, predsjednica HUP-a Gordana Deranja i dalje obavlja funkciju predsjednice HUP-a (inače je članica Uprave pulskog Tehnomonta), a ujesen prošle godine joj je formalno istekao drugi mandat. Za treći ne može biti birana jer to Statut ne dozvoljava, pa se mjesecima tražila opcija po kojoj bi se ipak mogla zadržati na čelu HUP-a. Kako se čini, to će biti kroz produljenje mandata zbog “opravdanih okolnosti” (kao primjer se navodi viša sila, članstvo u udruženju međunarodnog karaktera, odnosno rad na projektu čiji rok za izvršenje ističe nakon isteka drugog mandata i slično).

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay