Načelo je jednostavno: svatko dobiva mjesečnu plaću, bez obzira što činio. Za razliku od sustava socijalne pomoći, iznos uvijek ostaje isti i za primatelje nema nikakvih uvjeta. To znači da mogu i zarađivati sa strane.

Kako bi bilo kada se nitko ne bi morao brinuti za svoje prihode? To se proteklih tjedana često pitala i Marwa Fatafta: “Mislim da bi tako jednostavno nestalo mnogo strahova i stresa”, kaže. Ona je došla u Njemačku kao palestinska migrantica i danas živi i radi u Berlinu. Zaposlena je u organizaciji Access Now koja se bavi digitalnim osobnim pravima.

“Meni je rano postalo jasno kako mi sloboda znači biti i financijski neovisna”, kaže za Deutsche Welle Fatafta. “Prije sam željela živjeti od umjetnosti, ali mi je brzo postalo jasno kako od toga neću imati redovitih prihoda pa sam odustala od tog sna.”

Marwa Fatafta je jedna od već oko dva milijuna stanovnika Njemačke koji su se javili za sudjelovanje u istraživačkom projektu osnovne plaće.

Od toga se može živjeti

Oni bi od početka sljedeće godine pune tri godine trebali primati 1.200 eura mjesečno. Bez ikakvih uvjeta. Tu se želi vidjeti kakve posljedice bi takav prihod imao za sudionike i za njihov položaj u društvu.

Kolika bi ta plaća trebala biti?

Istraživači u Njemačkoj su se odlučili za iznos koji je znatno veći od onoga koji se dijelio u Finskoj i koji bi sam po sebi već mogao omogućiti život u kojem ne bi ničega manjkalo. To je onda negdje oko 1.200 eura koliko je predviđeno ovim istraživanjem.

Ipak, o toj ideji osnovne plaće se raspravlja u mnogim državama Europe. Stvorila se i građanska inicijativa koja želi da se time pozabavi i Europska komisija i predloži projekt osnovne plaće za čitavu Europsku uniju. Zagovornici te inicijative vjeruju kako bi to umanjilo razlike između regija, a istovremeno osnažilo gospodarsko i socijalno jedinstvo Europe.

Inicijativa će uopće doći na stol EK samo ako u roku od godine dana sakupi potpise milijun građana Europske unije s pravom glasa i u najmanje sedam članica određeni minimum broja potpisa.

Dva mjeseca nakon što je inicijativa pokrenuta je cilj još veoma daleko: do konca ovog mjeseca je sakupljeno je oko 72 tisuće potpisa, a odaziv je veoma različit. Prva zemlja koja je sakupila minimum potpisa je Slovenija kojoj je, obzirom na broj stanovnika, bilo potrebno 5.640 potpisa.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay