Predsjednik njemačkog sindikata industrije i metalurgije (IG Metall) Jörg Hofmann zajedno s čelnicom parlamentarne stranke Ljevica (Die Linke) Katjom Kipping predlažu u procesu donošenja digitalne strategije Njemačke uvođenje četverodnevnog radnog tjedna, odnosno 30-satnog radnog tjedna kao puno radno vrijeme i punu plaću. Kažu da je sadašnji model – star desetljećima i utemeljen na tome da muškarac radi puno radno vrijeme, a žena se brine o kući i djeci – pregazilo vrijeme i da više nema nikakve veze s realnim životom.

Vrijeme za djecu i starije U modernom društvu trebamo više vremena za njegu svojih roditelja i drugih starijih osoba, za brigu o djeci, više vremena za kulturu, rekreaciju…, obrazlažu Kipping i Hofmann. A ovih dana Nijemci kreću i s pokusom temeljnog osobnog dohotka – više od 100 ljudi dobivat će 1200 eura mjesečno kao poklon, ne moraju ništa raditi, i tako tri godine – cilj je vidjeti hoće li i dalje ostati motivirani za neki posao iako imaju pokrivene osnovne životne troškove.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/marxova-utopija-u-njemackoj-stvarnost-radni-tjedan-30-sati-1424948 – www.vecernji.hr

Premda talijanski zakon dopušta i 48-satni radni tjedan, gotovo nigdje nije dulji od 40 sati, a uglavnom je 36-satni radni tjedan. Slično je i u Španjolskoj, Velikoj Britaniji itd., ali će se i na razini Europske unije trebati mijenjati zakoni o radu. U Nizozemskoj, primjerice, već postoji četverodnevni radni tjedan s oko 29 radnih sati tjedno, dok se u Norveškoj radi 33 sata tjedno te se ima 21 dan plaćenog odmora. U Danskoj se radi 33 sata tjedno, a u gradskim uredima u Kopenhagenu uveden je 30-satni radni tjedan. U Belgiji se radi 35 sati tjedno. U švedskom gradu Göteborgu, u domu za nemoćne, uveden je probni rad od šest sati dnevno. Zaposlenici su radili bolje jer su bili odmorni, ali je dom morao primiti na rad još 17 osoba, što je povećalo troškove za 1,3 milijuna eura.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay