Eksplodirale su cijene stanova u Osijeku. Koliko god se gradi, nema ih dovoljno na tržištu. Dok se prije nekoliko godina četvorni metar mogao pronaći i za 900 eura, sada će ‘dobro’ proći oni koji ga uspiju ugrabiti za najmanje 1300 eura.

‘Situacija je vrlo jednostavna. U Osijeku nedostaje stanova veličine između 50 i 80 četvornih metara, a garsonijere su nam oduvijek bile boljka. Dok smo nekada na zalihama u svakom gradskom kvartu u prodaji znali imati po 10, 15 stanova, sada toga više nema’, objašnjava za tportal Marijan Matijević, vlasnik Agencije Ljubek – nekretnine Matijević.

Nekoliko se faktora poklopilo, smatra ovaj agent u posredovanju u prometu nekretninama, što je rezultiralo ovakvom situacijom u najvećem gradu na istoku Hrvatske. Slom građevinskog sektora 2010. godine te vakuum od 15 godina u kojem su prodani korišteni stanovi izgrađeni od 1975. do 1980. godine, visoka cijena novogradnje zbog poskupljenja građevinskog materijala uslijed potresa u Zagrebu i Petrinji, skok cijena parcela…

‘Radim ovaj posao 29 godina i nikada nismo imali ovakve cijene; sada su blizu onima Zagrebu ili Rijeci. Tržište je žedno stanova’, ističe Matijević, napominjući da se u Osijeku najviše grade urbane vile s po tri stana, a cijena kvadrata trenutno se kreće od 1300 do 1600 eura.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay