Ranije prognoze HNB-a, objavljene sredinom listopada, u 2020. su predviđale pad realnog BDP-a od osam posto, a u 2021. godini rast od 5,2 posto.

Kako je istaknuo Vujčić na virtualnom brifingu za medije, usporavanje oporavka u četvrtom ovogodišnjem kvartalu te nepovoljna epidemiološka situacija nešto će usporiti oporavak hrvatskog gospodarstva. To vrijedi u kontekstu recentnih dodatnih epidemioloških mjera, to jest djelomičnog zatvaranja gospodarstva, koje su usporile gospodarsku aktivnost, prvenstveno u ugostiteljstvu.

Također, da oporavak u četvrtom ovogodišnjem kvartalu usporava svjedoče i pokazatelji poslovnog i potrošačkog optimizma, koji stagniraju ili bilježe pad.

Prema pesimističnom scenariju potpuni oporavak tek 2023.

Prema temeljnom scenariju koji je iznio, Vujčić je ponovio da se ne očekuje da će BDP u 2021. godini dosegnuti pretkriznu razinu, već da se će to dogoditi u 2022. godini.

Po pesimističnom scenariju, koji pretpostavlja da se epidemiološka situacija ne stavi pod kontrolu do kraja prvog kvartala iduće godine, već da se određeni oblici zatvaranja gospodarstva moraju nastaviti, tada bi oporavak usporio, a razina BDP-a iz 2019. bila bi dosegnuta tek 2023. godine, naveo je Vujčić.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay