U Sjedinjenim Državama propala je najveća banka od financijske krize 2008. godine: nakon panike investitora američka institucija za osiguranje depozita u petak je preuzela kontrolu nad Silicon Valley Bank (SVB). Kolaps ogromne financijske kuće izazvao je brige mogu li se i druge banke suočiti sa sličnim problemima, piše Jutarnji.

Nakon što se u srijedu pročulo kako je SVB izgubila 1,8 milijardi dolara rasprodajući pod pritiskom svoj portfelj vrijednosnica procijenjen na 21 milijardu dolara, krenula je panika štediša/depozitara te su menadžeri SVB-a pokušali najavom prodaje dionica banke ojačati kapitalne pozicije, no nisu uspjeli.

Zbog zabrinutosti investitora da se nešto slično može dogoditi drugim bankama u burzovnoj trgovini strelovito je pometeno 52,4 milijarde dolara tržišne vrijednosti njihovih dionica. Rasprodavane su dionice velikih finacijskih institucija poput JPMorgan Chaseca, Bank of America, Citigroupa, Wells Fargoa… jer su se vlasnici njihovih dionica počeli pitati kakva je točno prava tržišna vrijednost obveznica u njihovim portfeljima.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay