Poduzetnički kamp 2015. održan 1. 10. – 4. 10. 2015. u hotelu President u Solinu, nametnuo se mjestom gdje se na najbolji mogući način susreću iskustvo i nove ideje – iskusni renomirani poduzetnici i poduzetnici početnici. Zajedničkim radom na Kampu iskusni mentori i predavači približili su svijet poduzetništva polaznicima objašnjavajući im sve prednosti i mane puta za koji se odlučuju.
Organizator je Poduzetnički centar Solin, na čelu s predsjednicom Ivanom Ninčević, a suorganizatori su HAKOM, Manjgura, Ciceron, USACC/3PSPLIT. Sponzori koji su poduprli manifestaciju su: HBOR, Cemex, Općina Klis, Given2fly, COMPASS NAUTICA, Salona liber, Testudo, ITA, Nadalina i Sajam Split.

poduzetnicki kamp 2Nakon otvorenja održana je panel diskusija otvorena široj javnosti na temu „Ruralni razvoj jedinica lokalne samouprave za razvoj poduzetništva” koju je moderirala Ana Krolo, a u kojoj su sudjelovali Mario Weber, ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), Joško Stella, direktor turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Blaženko Boban, solinski gradonačelnik, Katarina Šuta (Splitsko-dalmatinska županija), Marija Boban (Pravni fakultet), OPG „Tvrdić” sa Šolte, Dario Boras („Amplifico”), sudionik prošlogodišnjeg poduzetničkog kampa) i Ivan Mrvoš iz Solina, pobjednik prošlogodišnjeg kampa koji je prezentirao razvoj svoje ideje od „svjetleće stolice” do „pametne klupe” kazavši kako su danas te klupe postavljene širom Hrvatske, a imaju pozive i narudžbe iz cijeloga svijeta.

Nakon komunikacijskih stručnjaka Mirele Španjol Marković i Krešimira Macana, poduzetnika Ivana Jelušića, Matea Peraka, Ante Gustina i Martine Majić, od kojih su učili prethodnih dana, zadnjeg dana su polaznici Poduzetničkog kampa 2015. upoznali i mogućnosti i tehnike za razvoj osobne izvrsnosti i upravljanje ljudskim resursima kroz predavanje i radionicu Darka Sambola (Sambol CONSULTING) pod nazivom: „Kako postaviti motivirajuće ciljeve?” čiji je krajnji cilj potaknuti suradnju, međusobno razumijevanje i toleranciju, te definirati timske i individualne vrijednosti i ciljeve. Nakon radionice, Ante Kotarac prezentirao je AgentCASH, tj. cloud bazirano rješenje kojim se bilo koji pametni telefon ili tablet pretvara u sustav za naplatu kreditnim karticama i gotovinom.

Nakon toga, radionica u prirodi poslužila je za brušenje pregovaračkih, komunikacijskih i prodajnih vještina stečenih na Poduzetničkom kampu pri čemu su se svi dobro zabavili, još bolje upoznali i pripremili za proglašenje pobjedničke ideje.

Nakon 17 završnih prezentacija te glasovanja sudionika i mentora, pobjedničkom idejom ovogodišnjeg Poduzetničkog kampa proglašena je ideja Lucky 4 You, mobilni interpretacijski centar koju su prezentirali Jakša Vidović, Josip Lažeta, Krešimir Raguž i Toni Tošić, studenti FESB-a (smjer računarstva). „PCS nam je u potpunosti promijenio vidike i našu ideju smo na ovom Kampu unaprijedili u nešto bolje i korisnije.”

poduzetnicki kamp 3Prošlogodišnji pobjednik Poduzetničkog kampa, Ivan Mrvoš, sada uspješni poduzetnik, predao je nagradu pobjedniku uz riječi podrške: „Pobjednicima poručujem da ih čeka duga borba i dug put dok ne izađu s idejom na tržište. Trebaju biti uporni i ostati tim kakav jesu da bi uspjeli.”

Drugo mjesto je osvojila društvena igra „Go heart” koju su osmislili Vanja Pastuović i Nikola Barbarić. Na trećem mjestu je Luka Mimica, magistar kiparstva sa svojom idejom „Ponesite kući otok”, originalnim autorskim suvenirom.

Pobjednik će kao nagradu dobiti punu konzultantsku uslugu Poduzetničkog centra Solin, izlaganje na štandu na sajmovima Saso, Gast pro i Gast, objavu u katalozima sajmova i na web-u sponzora Kampa Sajam Split i medijsku promociju projekta.

„Zadovoljstvo nam je da smo imali ovoliki broj sudionika i poduzetničkih ideja na trećem izdanju Poduzetničkog kampa. Ova naša manifestacija prepoznata je među poduzetnicima početnicima kao mjesto na kojem mogu naučiti puno o prvim koracima u poduzetništvu u kratkom vremenu. Naš program je intenzivan, dinamičan i vrlo koristan svim poduzetnicima koji su sudjelovali na njemu jer u jednom vikendu od ideje bez kristalno jasne slike na kraju kampa smo dobili prezentere i buduće poduzetnike kojima je kristalno jasno kako i u kojem smjeru će krenuti sa svojom idejom.

Pobjednika je bilo teško odabrati jer je bilo puno kvalitetnih. Na kraju je u „fotofinišu” pobijedila ideja samoodrživog info pulta koja je tijekom Kampa postala mobilni interpretacijski centar. Sve ovo smo ostvarili uz pomoć naših suorganizatora HAKOM, Manjgura, Ciceron komunikacije, USACC/3P SPLIT, naših sponzora HBOR, Cemex, Općina Klis, Given2Fly, Compass Nautica, Salona liber, Studio Testudo, Ita d.o.o., Nadalina, hotel „President” iz Solina, te već spomenuti Sajam Split.” – rekla je Ivana Ninčević, predsjednica Poduzetničkog centra Solin, organizatora ovog događanja. „Posebno mi je zadovoljstvo da je ove godine naša manifestacija pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar Kitarović, a zahvaljujemo se i našim vjernim pokroviteljima koji nas prate od početka – Ministarstvu poduzetništva i obrta, Županiji Splitsko-dalmatinskoj i Gradu Solinu.”

Novost na Poduzetničkom kampu 2015. bio je speed date consulting u organizaciji doc. dr. sc. Ivane Bilić s Ekonomskog fakulteta u Splitu na kojem su već prvog dana sudionici mogli dobiti savjete iskusnih poduzetnika i naučiti kako u 3 minute prezentirati svoju ideju.

Sve pohvale organizatorima i radujemo se novom Poduzetničkom kampu 2016.!