Lani se pravi udar krize na PDV očitovao tek s travnjem i svibnjem kad je zajedno prihodovano koliko u jednom solidnom mjesecu.

No, nad turističkom sezonom, ali i ukupnim ekonomskim kretanjima u ovoj godini upitnici su veći nego što se činilo do prije nekoliko mjeseci, odnosno u vrijeme izrade makroekonomskih projekcija na kojima je Vlada bazirala i proračunske planove.

Po isteku prvog tromjesečja poreza i doprinosa u proračun se slilo tek nešto manje nego lani, s tim da je utjecaj pandemijskog udara na proračun samo manjim dijelom zahvatio već prvi kvartal.

Ministar financija Zdravko Marić ovog je vikenda Večernjem listu otkrio da su prihodi od poreza i doprinosa u prva tri ovogodišnja mjeseca bili 2,6 posto tanji od lanjskih, s tim da su oni od mirovinskih doprinosa zahvaljujući potporama za očuvanje radnih mjesta pali manje od poreznih.

Iz podataka Ministarstva financija proizlazi da je u prvom tromjesečju naplaćeno oko 17,5 milijardi kuna poreza ili približno pola milijarde kuna (540 mil.) manje nego lani, dok se doprinosa za mirovinsko slilo nepunih 5,9 milijardi kuna ili 90-ak milijuna manje.

Najizdašniji porezni prihod, onaj od PDV-a, u prvoj četvrtini godine ispao je 3,2 posto manje izdašan nego prošle godine.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay