Iako Trumpova administracija prijeti „odvajanjem“ američkog i kineskog gospodarstva i razmatra načine kako kineskim kompanijama ograničiti pristup burzama u SAD-u, statistika pokazuje kako su u vrijeme mandata aktualnog predsjednika kompanije iz Kine ubrzano crpile američki kapital.

Prema podacima tvrtke Dealogic koje prenosi Financial Times, u četiri godine, otkako je Donald Trump predsjednik SAD-a, na Njujorškoj burzi i Nasdaqu dionice su uvrstile 102 kineske kompanije. Pri tome su prikupile 25,5 milijardi dolara.

Kao u dva Obamina mandata

Taj je broj praktički podjednak rezultatu u vrijeme dva mandata Baracka Obame. Naime, u tih osam godina 105 tvrtki iz Kine organiziralo je u Americi početnu ponudu dionica (IPO), a došle su do 41 milijarde dolara. Visoki iznos prije svega je posljedica rekordnog IPO-a Alibabe iz 2014. vrijednog čak 25 milijardi dolara.

Podsjetimo, američke vlasti prijete da će s Wall Streeta izvrstiti dionice svih kineskih kompanija koje tamošnjim regulatorima ne dopuste potpunu provjeru svojih financijskih izvješća.

No, kineske vlasti za davanje takvog pristupa stranom regulatoru ne žele ni čuti. Američki zahtjev dobio je uporište u ovogodišnjem skandalu lanca kafića Luckin Coffee, “kineskom Starbucksu”, kako su mu tepali. Ta je kompanija “odletjela” s Nasdaqa nakon što je priznala da je u financijskim izvješćima lažno prikazivala prodajne prihode, uvećavajući ih za stotine milijuna dolara.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay