Među prvim kolateralnim domaćim žrtvama, otkako je svijet poharao koronavirus, zasad je turistička slika Zagreba jer metropola u veljači bilježi i prve padove. Kako je vidljivo iz podataka koje su nam dostavili iz Turističke zajednice grada Zagreba, u veljači Zagreb bilježi pad dolazaka gostiju u iznosu od čak šest posto, dok su noćenja slabija za dva posto u odnosu na godinu prije.

Domaći turistički akteri pritom se svim silama trude smanjiti paniku oko posljedica koje bi za domaći turizam mogla izazvati korona, a javno se priznaju tek sitniji gubici s dalekoistočnih tržišta.

Tomislav Fain, direktor UHPA-e i agencije Terra travel, potvrdio nam je kako je dolazak grupa s kineskog tržišta ili storniran ili odgođen za listopad.

Martina Kovačić iz tvrtke Salve Regina, koja upravlja hotelima Kaj, Nestos i Sagitta, poručila je kako će se posljedice vidjeti tek u travnju s obzirom na to da booking s tržišta Dalekog istoka za njihove hotele dolazi nešto kasnije.

Umirujućih tonova zato nema u Europi, posebno nakon što je povjerenik EU za unutarnje tržište Thierry Breton jučer za francusku televiziju izjavio kako europski turizam od izbijanja koronavirusa na mjesečnoj razini gubi oko milijardu eura.

Računica je dobivena na temelju statistike o dva milijuna propuštenih hotelskih noćenja koje su europski hotelijeri propustili odraditi od izbijanja virusa.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay