Udruga hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk poručila je u četvrtak da je neugodno iznenađena izostavljanjem gotovih mliječnih proizvoda iz porezne reforme, ocjenivši da bi smanjivanje stope PDV-a na te proizvode dovelo do snažnih multiplikativnih učinaka koji bi u konačnici povećali proračunske prihode.

Kažu da je Ministarstvo financija najavljivalo niže stope PDV-a na ključne prehrambene proizvode, ali u prijedlog zakona nije uvrstilo nižu međustopu na proizvode poput jogurta, sireva ili vrhnja.

“Riječ je o proizvodima koji su temeljna namirnica u svakodnevnoj prehrani svih dobnih skupina stanovništva i čiju bi nižu cijenu osjetili svi socijalni slojevi hrvatskog društva”, ocjenjuju iz udruge.

Smatraju da se trenutnim prijedlogom zakona o PDV-u stimulira se prodaja proizvoda koji imaju bitno manju nutritivnu, gospodarsku i zdravstvenu važnost od gotovih mliječnih proizvoda.

Tako se ulja i masti biljnog i životinjskog porijekla oporezuju prema sniženoj stopi od 13 posto, dok se konzumacija nutritivno vrijednog maslaca destimulira s punom stopom od 25 posto. Takvo oporezivanje ne postoji u gotovo nijednoj susjednoj zemlji”, stoji u priopćenju.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Shutterstock