“Vrhovni sud odugovlačenjem sprječava potrošače da u većem broju tuže jer nemaju pravnu sigurnost. Onaj koji nema pravnu sigurnost boji se tužiti”, naglasio je. Požalio se kako se građani premalo javljaju njegovoj udruzi. 

Aleksić je dao svoje mišljenje o razlozima zbog kojih se Primorac i Grlić Radman nisu pojavili u emisiji. “Njima ne odgovora da se o tome razgovara. Oni nas ignoriraju cijelo vrijeme. Ignoriraju sam kolektivni sudski postupak, gdje je presuda pravomoćna još od 2018. godine”, kazao je Aleksić. 

Metelko kaže kako se tijekom višegodišnji sudskih procesa nije promijenio stav banaka. “Banke i dalje u cijelosti osporavaju tužbene zahtjeve. Koriste sve moguće redovne i izvanredne pravne lijekove kako bi što više prolongirale sudski postupak i stvorile atmosferu da su postupci dugi i skupi”, tvrdi Metelko.

Uvjeren je da banke žele odgovoriti potrošače od podnošenja tužbi te dodaje kako su u dobrom dijelu uspjele u tome. Navodi kako je oko 40-45 tisuća tužbi na sudovima, a ukupno je bilo 125.000 kredita u švicarskim francima. Podsjeća da je krajnji datum za podnošenje tužbe 14. lipnja. 

“Banke neće imati problema. Jedini koji će imati problema zbog isplate obeštećenja su uprave i viši menadžeri koji neće dobiti svoje bonuse jer neće imati onakvu dobit kakvu vlasnici očekuju”, poručio je Aleksić.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay