“U Narodnim novinama broj 107/22 objavljena je nova odluka Vlade RH o ovlaštenim pravnim osobama i tijelima za pokretanje kolektivnih sudskih postupaka iz područja zaštite potrošača. Nakon višegodišnjeg institucionalnog nastojanja da i Franak uđe među ovlaštenike, nakon što je našu delegaciju po tom pitanju primio prošle godine u rujnu i bivši ministar Ćorić s obećanjem da ćemo biti razmotreni kao kandidati, konačno je po donošenju novoga Zakona o zaštiti potrošača i Franak uvršten među ovlaštene tužitelje”, izvijestili su iz Udruge Franak.

Informirajući javnost što to znači, ističu kako ponajprije moraju reći da ta odluka nema utjecaj na već završeni sudski kolektivni postupak u slučaju franak, u kojemu je njihove interese zastupao tada ovlašteni tužitelj udruga Potrošač.

-Taj postupak je završen, i svi potrošači s CHF kreditima ugovorenim u osam osuđenih banaka, kojih ima 125.000, moraju, ako još uvijek nisu, u privatnim sudskim postupcima zatražiti svoj novac od banaka koje su poslovale na nezakonit način. Pritom napominjemo da je krajnji rok za njihove tužbe 13. lipnja 2023. te da se na Vrhovnom sudu još mora odlučiti o dvama važnim pitanjima, a to je pitanje prava na obeštećenje nakon konverzije CHF u EURO te o pravu potrošača na utvrđenje apsolutne ništetnosti cijelih ugovora s valutnom klauzulom CHF. Predsjednik VSRH Radovan Dobronić najavio je da će to biti riješeno do kraja godine, a predsjednik Građanskog odjela Vrhovnog suda RH obećao je da će u tome smislu sačiniti hodogram radnji koje moraju provesti vijeća Vrhovnog suda RH do kraja godine. Vjerujemo da je taj hodogram sačinjen, ali o njemu mi nemamo saznanja jer se radi o internom dokumentu Vrhovnog suda – navode u priopćenju.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Udruga Franak