Prema nacrtu dokumenta koji ugostitelji spominju, kafići bi ostali zatvoreni još mjesecima…

Iz Nacionalne udruge ugostitelja u srijedu poslijepodne, nedugo nakon što je objavljeno da je promijenjeno vodstvo te organizacije, tj. da su dosadašnji čelnici Marin Medak i Vedran Jakominić prešli u Nadzorni odbor, a da nova predsjednica postaje Jelena Tabak, izdali su priopćenje u kojemu tvrde da su procurili prvi obrisi radnog dokumenta koji sadrži načelni prijedlog dinamike otvaranja u okviru sektora ugostiteljstva i turizma.

– Iz izvora bliskog Stožeru tvrde da su prvi na redu za otvaranje oni za koje smatraju da su se najbolje nosili sa cjelokupnom situacijom, aludirajući na hotele. Otvaranje restorana se planira za početak ožujka, a tek nekoliko tjedana kasnije nakon toga bi se otvorili caffe barovi sa mogućnošću posluživanja isključivo na terasama ugostiteljskih objekata, navode u udruzi.

– Po svemu iznesenom Stožer je odlučio nesmotrenim odlukama bez uključivanja struke u definiranje akcijskog plana otvaranja presuditi sektoru ugostiteljstva. Ovakav scenarij je neprihvatljiv nama kao Udruzi koja bez iznimke traži jednak tretman svih ugostiteljskih objekata na način da se napusti izrazito manjkav i diskriminatoran model koji definira TKO može raditi i prikloni se modelu koji će definirati ŠTO se na KOJI način treba obavljati kako bi se sa epidemiološkog aspekta suzbilo širenje zaraze. Stavljanjem u nepravnopravan položaj subjekte iz istoga sektora na temelju njihova imena možda bi se činilo smisleno nekoliko stoljeća unazad, no ne i danas kada smo dužni obrazložiti i argumentirati naše stavove nepobitnim činjenicama kao rezultata ozbiljnih studija i analiza, iznose ugostitelji u svojem priopćenju.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay