BIVŠA ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac, miljenica premijera Andreja Plenkovića, iza rešetaka je završila zahvaljujući radu novoosnovanog Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO). 

EPPO je s radom počeo prije pet mjeseci i ima ovlasti istraživati i kazneno progoniti malverzacije koje se tiču novca iz EU fondova. U slučaju bivše ministre Žalac riječ je o aferi Softver, koju je otkrio Telegram.

Do svega je zapravo došlo prijavom građanina. Konkretno, bio je to novinar Telegrama Andrej Dimitrijević, koji je otkrio aferu Softver i onda sumnje u malverzacije s prikupljenom dokumentacijom prijavio OLAF-u, Europskom antikorupcijskom uredu, koji je podatke proslijedio EPPO-u.

Mogućnost online prijave kaznenih djela

I OLAF i EPPO nude svim građanima Europske unije, uključujući i Hrvatske, mogućnost da na njihovim stranicama anonimno prijave saznanja o zloupotrebi europskog novca. Naravno, prijave trebaju biti utemeljene i po mogućnosti s dokumentacijom, a ne samo tračevi koje ste negdje čuli.

Evo kako možete prijaviti kazneno djelo Uredu europskog tužitelja. To se može učiniti online na ovoj poveznici.

“EPPO je nadležan za podizanje optužnica u slučaju kaznenih djela koja utječu na financijske interese Europske unije. Riječ je o radnjama koje su počinjene s namjerom, takozvanim kaznenim djelima iz PIF-a (Direktive o zaštiti financijskih interesa), kao što su prijevara, korupcija, pranje novca i pronevjera, koja mogu negativno utjecati na novac poreznih obveznika EU-a”, ističe se odmah na početku.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay