Piše: Ozren Kobsa, odvjetnik, u suradnji s Deloitte Legal

Ona je tu i sve više ulazi u pore osobnog i poslovnog života, no brzina kojom se sve događa pomalo je zatekla prije svega zakonodavce, koji tek sada postaju svjesni da područje umjetne inteligencije treba i pravno regulirati. Nema sumnje da će to tijekom sljedećih godina biti prioritet, no Europska unija već je počela s nekoliko direktiva, za sada u obliku prijedloga. Tako bi sustav potraživanja odštete pojedincima kojima je šteta nastala korištenjem sustava umjetne inteligencije (sustava UI-ja) uskoro mogao postati uvelike olakšan zahvaljujući dvjema dodatnim direktivama koje je Europska komisija predložila u rujnu 2022. godine.

Naime, u trodijelnome regulativnom sustavu za sprječavanje nastanka štete i reguliranja umjetne inteligencije u Europskoj uniji trebala bi – zajedno s Uredbom o umjetnoj inteligenciji – biti i Direktiva o prilagodbi pravila o izvanugovornoj građanskopravnoj odgovornosti s obzirom na umjetnu inteligenciju (Direktiva o odgovornosti za UI) te izmijenjena i proširena Direktiva o odgovornosti za neispravne proizvode (ažurirana Direktiva o odgovornosti za proizvode).

Iz obiju će proizići neke obveze za poslovne subjekte i mnoge institucije, stoga bi, iako je za sada riječ samo o prijedlozima, kompanije već trebale napraviti korake koji bi ih mogli pripremiti za tu regulativu. Naravno, do prihvaćanja tih direktiva morat će se prilagoditi i pravni sustav.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay