Udruga Glas poduzetnika (UGP) u petak je predstavila analizu optimalnog određivanja granica lokalne samouprave s obzirom na održivost njihova financiranja, koja rezultira s oko 430 jedinica lokalne samouprave manje i uštedom od najmanje milijardu kuna godišnje.

Do tih podataka došao je Nikola Strahija, član UGP-a i podatkovni znanstvenik, koji je izradio kartu optimalnog teritorijalnog ustroja jedinica lokalne samouprave. To je napravio koristeći tehnike strojnog učenja, a kao temelj logike koristio je geolokacijske i financijske izvještaje za 2018. godinu.

“U svakom dijelu Hrvatske odabrana je jedinica lokalne samouprave s pozitivnim financijskim indikatorima te su oko nje pripojene obližnje jedinice prema lokacijskim parametrima. Rashod prvotne jedinice nije izmijenjen, no rashod pripojenih jest. Iz njihovog rashoda uzeti su iznosi za komunalne naknade, energiju (rasvjetu), održavanje, isplaćene subvencije, naknade i pomoć stanovnicima te oko 40 posto originalnog rashoda. Uštede se ostvaruju na stavkama kao što su plaće načelnika, promidžba, uredski materijal, telekomunikacije, reprezentacije, naknade raznih vijeća, zakupnine, najamnine i druge“, pojašnjava Strahija.

Rezultat je otprilike 430 lokalnih jedinica manje i oko milijardu kuna ušteda godišnje, ističe se u priopćenju UGP-a.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay