Jedan od hvalevrijednih poteza Vlade uključivanje je građanstva u izdavanje državnih vrijednosnih papira. Na taj način dobili su priliku za niskorizično ulaganje s atraktivnim prinosom. Prvi korak u tom smjeru bilo je izdanje narodne obveznice, a ovoga tjedna predstavljeno je i izdanje trezorskih zapisa koje će se uskoro moći upisivati.

Ovim potezima država je potaknula i banke da konačno podignu kamatne stope na štednju.

Nakon dugotrajnog razdoblja ‘nultih’ kamatnih stopa na štednju, banke su ove godine podigle kamatne stope na oročene depozite. No one su u prosjeku još uvijek znatno niže od prinosa koji se mogu ostvariti kupnjom državnih vrijednosnih papira. Kod većine se kamate na jednogodišnje oročenje kreću od 0,8 do 1,5 posto, a samo tri banke nude atraktivnije prinose na razini od 2,8 do 3,1 posto.

Novčani fondovi

U sferi niskorizičnih ulaganja investicijska društva nude građanima mogućnost ulaganja u fondove koji investiraju u državne obveznice i instrumente tržišta novca.

Niskorizični novčani fondovi (tzv. kratkoročni obveznički fondovi) proteklih mjeseci donijeli su ulagačima pozitivne prinose, a oni su kod nekih bili znatno veći od kamatnih stopa u bankama. No nisu svi takvi fondovi u pozitivi, jer jedan je u zadnjih godinu dana ostvario gubitak od 5,5 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Image by Gerd Altmann from Pixabay