Tri poruke koje ukazuju na promjenu svijeta kakav poznajemo – Kristalina Georgieva, direktorica MMF-a, prošli tjedan u Davosu: “Stigao je kraj globalizacije kakvu poznajemo”, Janet Yellen, američka ministrica financija: “Ne smijemo dopustiti zemljama da iskoriste svoju tržišnu poziciju u ključnim sirovinama, tehnologijama ili proizvodima kako bi imale moć narušiti našu ekonomiju”, i na kraju naslov u Jutarnjem listu 27. svibnja: “Kina uzvraća udarac, Peking sprema odgovor ‘krvavom’ Zapadu, uključit će više od pola svjetske populacije”.

Tijekom posljednja dva desetljeća dva su trenda nagrizla globalizaciju. Prvo su populisti i nacionalisti zapadnih država obnovili prepreke slobodnoj trgovini, ulaganjima, imigraciji i širenju ideja, osobito u Sjedinjenim Državama, a onda je međunarodnom gospodarskom sustavu stigao “izazov Pekinga”. Strm rast Kine potaknuo je Zapad da podigne prepreke ekonomskoj integraciji Kine. Ruska invazija na Ukrajinu i rezultirajuće sankcije sada će ovu koroziju još više pogoršati.

Neočekivano složan odgovor demokratskog svijeta na agresiju Moskve i ratne zločine u Ukrajini ispravan je, i etički i sigurnosno. U ovom trenutku to je važnije od ekonomske učinkovitosti. Ali takve akcije uvijek dolaze uz negativne ekonomske posljedice, a te posljedice zagrist će svijet dublje od kaznom uzrokovanog financijskog kolapsa Rusije. Te promjene će biti trajne i teško ih je smatrati pozitivnima.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay