DUBROVNIK, 5. lipnja 2017. (Hina) – Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić rekao je u ponedjeljak kako će restrukturiranje Agrokora imati umjereno negativan utjecaj na gospodarski rast te ustvrdio kako Hrvatskoj ni približno ne prijeti recesija.

Vujčić, koji sudjeluje na Međunarodnoj Dubrovačkoj ekonomskoj konferenciji, istaknuo je kako će se prvi negativni učinci krize u Agrokoru vidjeti u drugom kvartalu.

“Procjena HNB-a je da će restrukturiranje Agrokora imati negativan utjecaj na gospodarski rast ove godine, ali da će on biti umjeren. Drugim riječima, ni približno nam ne prijeti recesija. Zadnja prognoza BDP-a je bila 2,8 posto. Prvi kvartal je bio potpuno isti s našom procjenom rasta, a pretpostavljamo da će se u drugom kvartalu, što uključuje i travanj kad su počeli procesi donošenja zakona i restrukturiranja, vidjeti prvi efekti na smanjenje gospodarskog rasta. Ne očekujem da će biti takvi da bi mogli dovesti do recesije”, rekao je Vujčić.

Dodao je kako HNB nije uključen u novo kreditno rješenje za Agrokor.

“To je stvar rukovodstva Agrokora koje sad razgovara s bankama te ostalim potencijalnim vjerovnicima koji bi mogli taj kredit osigurati. S obzirom na trenutnu situaciju u Agrokoru to bi trebao biti zadnji kredit, jer praktički je riječ o radnom kapitalu kojeg tvrtka treba skupiti kako bi nastavila funkcionirati. Kako je 40 milijardi duga ‘de facto’ pretvoreno u kapital za vrijeme trajanja zakona, dodatni bi kapital, čiji iznos ovisi o odluci Uprave, trebao biti dovoljan da tvrtka nastavi normalno raditi. Ako to nije dovoljno, to znači da novac negdje curi te da tvrtku treba restrukturirati, kako bi mogla raditi, a ne trošiti novac”, napomenuo je on.

Ustvrdio je kako je HNB godinama radio na tome da osigura stabilnost financijskog sustava, smanjujući izloženost hrvatskih banaka prema Agrokoru i povezanim poduzećima.

“U ovu krizu smo ušli sa smanjenom izloženošću domaćeg bankovnog sustava pa tako ni eventualni vrlo negativni rasplet događaja ne može ugroziti financijsku stabilnost. Bankovni sustav ostat će stabilan, jer nijedna od sistemski važnih banaka neće biti ugrožena”, rekao je on.

Na pitanje novinara snosi li HNB dio odgovornosti za situaciju u Agrokoru odgovorio kako je situacija upravo suprotna.

“HNB je sve ove godine kontinuiranom politikom doveo do toga da u ovom trenutku nemamo financijsku krizu koja bi mogla proizaći iz krize najveće tvrtke”, rekao je Vujčić.

Informaciju kako je jedan od dioničara bio protiv smjene Ivice Todorića iz Nadzornog odbora Konzuma, čime je praktički spriječeno formiranje nove uprave, guverner Vujčić nije htio komentirati, istaknuvši kako je riječ o “internim stvarima tvrtke”.

“Ako privatna tvrtka dođe u probleme, onda je problem u upravi tvrtke, koja je do toga i dovela. Znamo tko tvrtkama upravlja te kome idu zasluge ili krivnja što tvrtka radi ili ne radi dobro”, rekao je on.

Na 23. međunarodnoj Dubrovačkoj ekonomskoj konferenciji, koja se u organizaciji Hrvatske narodne banke od 4. do 6. lipnja održava u Dubrovniku okupili su se ugledni znanstvenici sa svjetskih sveučilišta, predstavnici najvažnijih međunarodnih financijskih institucija, središnjih i poslovnih banaka te drugi domaći i inozemni akteri gospodarske politike.

Središnje teme ovogodišnje konferencije su radovi i rasprave posvećeni monetarnoj politici, dobrim i lošim kreditnim uzletima, ciljanoj inflaciji u biheviorističkom makroekonomskom modelu, odnosu disperzije produktivnosti i deregulacije tržišta, povezanosti ljudskog kapitala i ekonomskog rasta u srednjoj i istočnoj Europi, kao i pitanju neovisnosti središnjih banaka.

(Hina)