Paul Samuelson (1915. – 2009.) bio je prvi Amerikanac koji je dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju (1970.), ali zaludu mu sva pamet i golemi stručni utjecaj kad ga najšira, dakle, laička javnost uglavnom pamti po rečenici kako ekonomija nije znanost.

Nekakva varijanta nacionalnog kriznog stožera za ekonomiju mogla bi nam dobro doći već sada, a kamoli tek za koji tjedan ili mjesec. Naime, epidemiološke mjere obuzdat će koronavirus prije ili kasnije, ali u glibu recesije ostat ćemo zaglavljeni dugo, dugo nakon što pandemija mine.

Ovih dana informativne emisije počinju izvještajima o broju novooboljelih i ukupnoj sumi zaraženih. Vrlo brzo ukazat će se potreba da televizijski dnevnici emitiranje započnu vijestima o broju bankrotiranih i ovršenih.

Čovjek ne mora imati bogzna kako bolesnu maštu da zamisli ministra Zdravka Marića kako u crnome veštitu s crnom kularinom dva puta dnevno, ujutro u devet i poslijepodne u četiri, izlazi pred kamere i obraća se javnosti otprilike ovim riječima: “Od jučer bilježimo stečaj novih 257 poslovnih subjekata, čime se ukupni broj bankrotiranih pravnih osoba popeo na 12.783. Novoovršenih je 312, ukupno 21.345, a u zadnjih desetak sati evidentirano je i jedanaest sumnjivih smrti koje bi mogle imati veze s recesijom. Zašto tako mislimo? Zato što su svi preminuli zatečeni kako vise na užetu pod kukom lustera ili stropnom gredom, a imali su blokirane račune i teret hipoteka.”

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay