Uz malo umjetne inteligencije, odnosno tehnologije ‘deepfake‘, i pokojni će progovoriti u dokumentarcima, propjevati po servisima za ‘streaming‘, a i mnogi bi živi mogli pocrvenjeti od muke jer snimke na kojima su u glavnim ulogama nisu stvarne, nego montirane s pomoću umjetne inteligencije. No neki su ‘deepfakeovi‘, tj. programirane snimke, već postali dio pop-kulture propitkujući gdje su granice dobrog ukusa, a i autorskih prava

Bruce Willis u oglasu ruskoga telekomunikacijskog diva MegaFona u kojem govori ruski kao da mu je materinski zapravo nije nimalo nezamisliva mogućnost, ali ono što je u stvarnosti taj uradak, čini se pomalo nestvarnim. Ruski je​ Willis, naime, lažni Willis, napravljen za potrebe oglašavanja i uz dozvolu holivudskoga glumca prema njegovu izgledu iz 2010. godine. Ruska tvrtka Deepcake koja stoji iza uratka tvrdi da s pomoću umjetne inteligencije, korisničkih podataka, izgleda i glasa osobe izrađuje stvarne videozapise ujedno smanjujući troškove oglašavanja. Automatski i vrlo vjerno prenosi lice s videa na video te poručuje da je to samo početak. No njezin Willis ipak je pomalo drven i čudan te se u nekim prizorima jasno vidi da nešto ‘nije u redu’ s njim, ali zvijer je, očito, puštena s lanca.

Za stratešku direktoricu u Libri Emiru Brkić Karninčić deepfake je kao i mnoge druge tehnologije za manipulaciju sadržajem temeljene na umjetnoj inteligenciji (engl. artificial intelligence – AI) počeo kao prilično bezazlena zabava, slično kao ​Instagramovi i TikTokovi filtri te razni alati za mijenjanje izgleda.

– Tehnologija deepfakea može biti regulirana tako da softver za izradu takvih videa ne bude široko dostupan ili da za njega treba posebna licencija: svaki korisnik mora biti registriran. Moguće je regulirati djelatnosti koje smiju baratati takvim softverom, poput filmske industrije i industrije igara te marketinga. Naravno, kao i kod svih ograničenja pojavit će se i sivo i crno tržište, ali barem će biti omogućena kontrola. 

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media