BRUXELLES, 17. siječnja 2017. (Hina) – Prodaja automobila u Europi solidno je porasla u 2016. godini, treću godinu zaredom, iako nešto slabijim tempom nego u godini ranije, izvijestilo je u utorak Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), primjećujući da povjerenje potrošača nisu poljuljali ni Brexit ni talijanski referendum.

Prošle je godine u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano ukupno 14,64 milijuna novih automobila, 6,8 posto više nego u godini ranije. Time je prodaja porasla treću godinu zaredom, iako slabijim tempom nego u 2015. godini kada je uvećana 9,3 posto, pokazuju podaci ACEA-e.

“Pozitivan je trend znak da je povjerenje potrošača stabilno unatoč političkoj nestabilnosti i ekonomskoj neizvjesnosti nakon ključnih događaja u 2016. godini, poput Brexita i talijanskog referenduma”, zaključuju u ACEA-i.

Tako je Italija prošle godine prednjačila najsnažnijim skokom prodaje, za čak 15,8 posto. Slijedi Španjolska s povećanjem prodaje od 10,9 posto. Znatno niže stope rasta bilježile su Francuska i Njemačka, od 5,1 i 4,5 posto a najslabije je porasla prodaja automobila u Velikoj Britaniji, za 2,3 posto.

Njemačka je zadržala poziciju najvećeg europskog tržišta automobila, uz registriranih 3,35 milijuna novih automobila. Na drugom je mjestu Velika Britanija s 2,63 milijuna, a na trećem Francuska s 1,9 milijuna registriranih novih automobila.

U Hrvatskoj je prošle godine prema podacima ACEA-e registrirano ukupno 43.015 novih automobila, čak 23,5 posto više nego u godini ranije.

Slabiji rezultat u Britaniji zasjenio rekordni prosinac

Samo u prosincu u 27 zemalja EU registrirano je najviše novih automobila – njih ukupno 1.143.563 – kada je u pitanju posljednji mjesec u godini otkad su u ACEA-i počeli bilježiti te podatke. To je ujedno tri posto više nego što ih je registrirano u istom razdoblju prethodne godine.

Prosinačka stopa rasta spada ipak među slabije u prošloj godini, uz stagnaciju prodaje u listopadu i pad prodaje u srpnju za 1,4 posto, pokazuju podaci udruženja.

Među vodećim je tržištima u prosincu dvoznamenkastu stopu rasta zabilježila samo Italija, od 13,1 posto. Izrazitije je prodaja porasla još u Španjolskoj, za 9,3 posto. Francuska i Njemačka bilježile osjetno niže stope rasta, od 5,8 i 3,7 posto.

Na drugom tržištu po prodanim automobilima, onom Velike Britanije, potražnja je blago oslabila, uz pad prodaje za 1,1 posto, pokazuje izvješće ACEA-e.

U Hrvatskoj je pak broj registriranih novih automobila gotovo udvostručen u odnosu na prosinac 2015. godine, poskočivši za 82,4 posto, uz registrirana 3.383 nova automobila, pokazuju podaci ACEA-e.

(Hina)