MILANO, 31. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Talijanska banka UniCredit procjenjuje da je zbog otpisa i dodatnih jednokratnih troškova prošlu godinu zaključila s neto gubitkom od oko 11,8 milijardi eura i stopom adekvatnosti kapitala ispod regulatornog minimuma.

U četvrtom tromjesečju 2016. banka je u sklopu čišćenja bilance od rizičnih plasmana jednokratno otpisala ukupno 12,2 milijarde eura, uključujući 8,1 milijardu eura rezervacija za gubitke po kreditima u matičnoj Italiji i neto troškove restrukturiranja od 1,7 milijardi eura.

Kako bi ojačali kapitalne pozicije, pripremaju i izdanje prava u vrijednosti 13 milijardi eura, pri čemu je Reuters jučer objavio, ne navodeći izvor te informacije, da bi ga mogli provesti već početkom idućeg tjedna.

U preliminarnim dokumentima za potrebe tog izdanja UniCredit je jučer naveo da im je zbog navedenog otpisa stopa adekvatnosti kapitala na kraju 2016. godine iznosila osam posto, čime je kliznula ispod regulatornog minimuma od 10 posto.

U naknadno objavljenom priopćenju izvijestili su također da su zbog spomenutog otpisa i dodatnih jednokratnih troškova u ukupnom iznosu milijardu eura prošlu godinu zaključili s neto gubitkom od otprilike 11,8 milijardi eura.

Dodatni troškovi uključuju otpis ulaganja u fond za dokapitalizaciju banaka Atlante i doprinose u državni fond za sanaciju banaka.

Kada bi se isključile te jednokratne stavke, grupa bi 2016. godinu zaključila s “pozitivnim” neto rezultatom, navodi se u priopćenju. Godišnje poslovno izvješće najavljeno je za 9. veljače.

Vodeće talijanske banke osnovale su fond Atlante u travnju prošle godine kako bi pomogle slabijim zajmodavcima u prikupljanju kapitala i prodaji nenaplativih kredita. Fond je prema početnim planovima trebao prikupiti četiri do šest milijardi eura kapitala a prikupljeno je 4,25 milijardi eura.

UniCredit je u jučer objavljenom dokument naveo i da im je Europska središnja banka (ECB) u analizi utvrdila nekoliko slabosti, uključujući niske stope adekvatnosti kapitala, slabu profitabilnost, visoku razinu nenaplativih kredita u Italiji, velike troškove u Njemačkoj i Austriji i rizike povezane s izloženošću Turskoj i Rusiji.

U talijanskom zajmodavcu napominju i da ECB trenutno provodi četiri inspekcije, dodajući da bi njihov plan o prodaji ukupno 17,7 milijardi eura nenaplativih kredita trebao otkloniti primjedbe europskog bankovnog supervizora. Upozoravaju ipak da to možda neće biti dovoljno.

UniCredit spada u skupinu banaka koje ECB-u moraju do 28. veljače dostaviti plan za rješavanje problema nenaplativih kredita.

(Hina)