S ratom koji je prije dvadesetak dana započeo u Ukrajini, porastao je i broj kibernetičkih prijetnji. Dok se oružani sukobi vode unutar granica Ukrajine, kibernetički sukobi granice ne poznaju te su ugroženi svi internetski korisnici.

Sigurnosni stručnjaci zato pozivaju korisnike na oprez, a ovaj tjedan iz njemačke vlade posebno su upozorili na opasnost od antivirusnih proizvoda Kasperskog.

Problem je, kako tvrde u njemačkoj agenciji za kibernetičku sigurnost (BSI), što bi ruski špijuni povezanost računala s ruskim serverima mogli iskoristiti za pristup računalnim sustavima pojedinaca, kompanija i svih koji koriste usluge te tvrtke, pri čemu čak niti u Kasperskom možda neće biti svjesni da se njihov softver iskorištava za ilegalne kibernetičke aktivnosti.

Iz Kasperskog odbacuju navedene optužbe iz Njemačke te kažu kako su sve važne operacije prebacili u Švicarsku, a da je korisnicima osigurana najveća razina sigurnosti. Naglašavaju kako su oni privatna globalna kompanija koja nema nikakve veze s ruskom ili bilo kojom drugom vladom.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay