Sada su kamatne stope na stambene kredite kod nas rekordno niske, i kreću se od 2,5 do 4 posto, što potiče zaduživanje i kupovinu sve skupljih nekretnina.

Građani se pojačano zadužuju, rastu stambeni krediti, jer ljudi kupuju nekretnine i ulažu u njih, što se dodatno potiče državnim subvencijama, a u zadnje vrijeme rastu i nenamjenski gotovinski krediti.

Opet se, dakle, pojačano kupuje i troši na kredit, a guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u intervjuu Novom listu izdvojio je upravo kamatni rizik kao trenutno najveći, jer kamatne stope su na povijesno najnižim razinama, te se očekuje njihova normalizacija, odnosno rast. Stoga bi, kazao je, dužnici koji otplaćuju dugoročne kredite uz varijabilne stope trebali biti spremni i na scenarij da im se rate kredita, kada počnu rasti kamate (a ne može se isključiti da će to biti i prije no očekujemo), naglo porastu za 10 ili čak 20 posto.

Vujčić je to rekao u kontekstu rasta cijena nekretnina koje se kupuju i na kredit, međutim, lopticu je ponajviše prebacio na pitanje kamata. Ono će dakle biti ključno u idućih godinu dana, a možda već i mjeseci, kada se očekuje da središnje banke počnu zaokretati tromi brod monetarne politike. No, kad se jednom ta politika zaokrene, pomaci bi, upozorio je, mogli biti i brži no se očekuje.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay