Danas je The New York Times objavio urednički komentar o nužnosti da Sjedinjene Države provedu reviziju sankcija koje provode protiv niza država jer se otvara pitanje da li su neke od tih sankcija kontraproduktivne za američke interese. U članku uredništvo NYT-a govori isključivo o interesima Amerike, ne i njezinih saveznica. Kad se ozbiljni i vrlo utjecajni nakladnik poput NYT-a odluči za formu uredničkog komentara to znači da su procijenili kako se radi o temi koja je od prvorazredne nacionalne ili međunarodne važnosti, za koju u redakciji smatraju kako na nju treba upozoriti. Urednički komentar najčešće je i znak da su temu već vrlo detaljno raspravili te zauzeli čvrst stav.

Iako NYT obrađuje američke sankcije protiv niza država, jasno je kako su trenutačno one najvažnije prema Rusiji, te u uredničkom komentaru kažu: „Vječno pitanje glasi: Što slijedi? Kada sankcije prestaju djelovati? Ili još gore, kada počnu raditi protiv najboljih interesa Sjedinjenih Država?“

Radi se o saltu u uređivačkoj politici NYT-a; sama činjenica da su javno naglasili tezu kako sankcijski mehanizmi mogu našteti onima koji ih propisuju poziv je na buđenje onima koji su bahato svako propitivanje učinkovitosti i racionalnosti pojedinih sankcija proglašavali ruskim odnosno neprijateljskim podrivanjem.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay