ZAGREB, 18. siječnja 2017. (Hina) –  Moderna hladnjača, vrijedna više od 26,2 milijuna kuna, uskoro će se početi graditi u Distributivnom centru za voće i povrće u Radnoj zoni Rakitovec u Zagrebačkoj županiji, a trebala bi biti dovršena do kraja iduće godine, izvijestili su u srijedu iz Zagrebačke županije.  

Radi se o jedinoj hladnjači u Hrvatskoj, kapaciteta 3.000 tona, koja neće biti u vlasništvu trgovaca, što će proizvođačima s područja Zagrebačke županije i šire omogućiti da proizvode ne skladište prema uvjetima trgovaca. Proizvođači će na taj način moći konkurirati uvoznoj robi, a potrošačima će se tijekom cijele godine nuditi domaći proizvodi provjerene kvalitete.

Gradnja ULO (ultra low oxygen) hladnjače, s tehnološkom opremom i transportnim sredstvima, ukupne vrijednosti 26,2 milijuna kuna (bez PDV-a), predstavlja drugu fazu razvoja Distributivnog centra za voće i povrće. Većina novca za gradnju, 23,3 milijuna kuna, osigurana temeljem natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Od tog iznosa, 19,8 milijuna kuna osigurano je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a 3,5 milijuna iz državnog proračuna. Razliku do ukupne vrijednosti projekta osigurat će Distributivni centar za voće i povrće s iznosom od 2,8 milijuna kuna.

Očekuje se da će nova hladnjača biti sagrađena do kraja 2018. godine. Uz Distributivni centar za voće i povrće, nositelji projekta su i Poljoprivredna zadruga Zagrebački voćnjaci te Poljoprivredna zadruga Međimurski voćnjaci.

Do sada je Distributivni centar, čija je prva faza izgradnje završena 2012. godine, proizvođačima pružao usluge prihvata, skladištenja, sortiranja, kalibriranja, pakiranja te utovara i otpreme voća i povrća.

Osim što će se realizacijom druge faze izgradnje Distributivnog centra malim i srednjim poljoprivrednicima omogućiti postizanje bolje kupoprodajne cijene i snabdijevanje tržišta tijekom cijele godine, u Zagrebačkoj županiji očekuju i čitav niz drugih benefita poput zapošljavanja i samozapošljavanja, kontinuiranog i ekološki održivog gospodarskog razvoja te stvaranje konkurentnih i održivih poljoprivrednih gospodarstava i prepoznatljivih proizvoda s većom dodanom vrijednošću na poljoprivrednom gospodarstvu i selu.

Nova ULO hladnjača koristit će tzv. ultra low oxygen tehnologiju, koja smanjujući kisik omogućuje dugotrajno skladištenje voća i povrća.

Distributivni centar za voće i povrće osnovan je 2008. godine s namjerom da postane središnje mjesto koje će omogućiti koncentraciju ponude voća i povrća poljoprivrednih proizvođača s područja Zagrebačke županije i okolnih županija. Vlasnici društva su Zagrebačka županija, s udjelom u visini 17 milijuna kuna, što iznosi 77,27 posto vlasništva, Grad Velika Gorica s udjelom u visini 3,9 milijuna kuna odnosno 17,73 posto vlasništva te Poljoprivredna zadruga Zagrebački voćnjaci, koja ima udjel u visini 1,1 milijun kuna (5 posto).

“Nakon što izgradimo ovu hladnjaču poljoprivredna proizvodnja u Zagrebačkoj županiji doseći jedan novi, europski, standard. S jedne strane domaćim proizvođačima osigurat ćemo da voće i povrće mogu plasirati na tržište cijele godine, a ne samo sezonski i time konkurirati trgovcima, a s druge strane potrošačima da dobiju kvalitetnu domaću namirnicu očuvane nutritivne vrijednosti”,  izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koji smatra da će centar postati regionalni lider za domaće proizvođače.

(Hina)