U poslovnoj zoni Smiljansko polje, poduzetničkoj zoni udaljenoj svega kilometar i pol od grada Gospića, uskoro bi trebala početi izgradnja nove tvornice odnosno pogona za preradu litijevog karbonata u litijev monohidroksid – sirovine koja se koristi za punjenje baterija za električna vozila. Investitor je tvrtka Jedro DS Innovation, iza koje stoji Vlado Devčić, široj javnosti nepoznat Ličanin sa zagrebačkom adresom, koji će u tvornicu uložiti sedam milijuna eura.

Tvrtka je zemljište za pogon već kupila na tenderu koji je objavio grad Gospić, ugovor o kupoprodaji je potpisan sa tehničkim gradonačelnikom Karlom Starčevićem, no ni gradonačelnik ni investitor nisu očekivali da će spomenuta investicija biti toliko zanimljiva široj javnosti i da će se za nju zainteresirati mediji koji nisu isključivo lokalni. Starčević tako nije imao vremena pretjerano objašnjavati otkud litij u Lici, jer je ‘o tome sve već rečeno‘, a investitor Devčić je već u prvoj minuti razgovora sa novinarkom Lidera počeo prijetiti tužbama, da bi na koncu ipak teška srca dao par informacija o samom pogonu.

Poprilična tajnovitost oko investicije već se pokazala dobitnom kombinacijom za širenje raznih teorija o posljedicama kakve ta investicija može imati na okoliš u Lici, pa i ne čudi da i Ličane zanima što im se to otvora u dvorištu. Nije to vruća tema samo na društvenim mrežama, o utjecaju pogona na okoliš raspravljalo se o na sjednici Gradskog vijeća grada Gospića. Onečišćenja u  Lici biti neće, umirivao je svoje sugrađane tehnički gradonačelnik Gospića u priopćenju javnosti.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Image by Goran Horvat from Pixabay